• logo
  • osnovna stranica
  • Основни суд у Сокоцу

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Правилник о раду wеб уредништва, објављивању судских одлука, аката и информација о предметима

    24.06.2024.

    БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

    РЕПУБЛИКА СРПСКА

    ОСНОВНИ СУД У СОКОЦУ

    Број: 089-0-Су-24-000 956

    Соколац, 21.06. 2024. године

     

    На основу одредби члана 9. и 48. став 2. Закон о судовима Републике Српске („Службени гласник Републике Српске“, број: 37/12, 44/15 и 100/17), члана 8. тачка и) и чланова 120. и 121. Правилника о унутрашњем судском пословању („Службени гласник Републике Српске”, број: 09/14, 39/16, 71/17, 67/18 и 6/19), а у складу са Смјерницама Високог судског и тужилачког савјета Босне и Херцеговине за објављивање судских и тужилачких одлука, аката и информација о предметима, број: 07-02-3-1279-3/2024 од 21.03.2024. године, предсједница суда, дана 21. 06. 2024. године, донијела је сљедећи

     П Р А В И Л Н И К

    о раду wеб уредништва, објављивању судских одлука, аката и информација о предметима у Основном суду у Сокоцу

    Предмети и појмови

    Члан 1.

    (1)     Правилником о раду wеб уредништва, објављивању судских одлука, аката и информација о предметима (у даљем тексту: Правилник) уређују се поступак и начин рада wеб уредништва, те објављивања судских одлука, аката и информација о предметима у Основном суду у Сокоцу даљем тексту: Суд).

     

    (2)  Изрази који су у овом документу и прилозима дати у једном граматичком роду без дискриминације се односе и на мушкарце и на жене.

     

    (3)    Проактивна транспарентност подразумијева активно настојање суда да информације у вези са својим радом и поступањем у конкретним предметима, а које су од интереса за различите циљне групе, буду благовремено идентификоване и адекватно објављене без икаквог претходног захтјева за приступ информацијама.


    (4)  Реактивна транспарентност подразумијева поступање суда по захтјевима за приступ информацијама, као и поступања по различитим упитима који долазе из медија и од других заинтересованих лица.

     

    (5) Специјализовани wеб сервиси - wеб сервиси на којима се објављују садржаји предвиђени овим правилником и то: службена wеб страница суда, централна База судских одлука Босне и Херцеговине, Портал судске праксе Босне и Херцеговине и Мапа судских предмета од јавног интереса.

     

    (6)  Анонимизација је поступак обраде личних података са циљем да се заштити идентитет особе на коју се подаци односе и врши се у складу са Упутством за анонимизацију Високог судског и тужилачког савјета Босне и Херцеговине.


    (7)     Лични подаци су подаци потребни за идентификацију физичког лица дефинисани Законом о заштити личних података Босне и Херцеговине.

    (8)  Предмети од јавног интереса у смислу овог правилника су:


    1)      кривични предмети: кривична дјела против човјечности и вриједности заштићених међународним правом, коруптивна кривична дјела дефинисана листом коруптивних кривичних дјела Високог судског и тужилачког савјета Босне и Херцеговине, организовани криминал, тероризам, прање новца, кривична дјела у вези са утајом пореза, убиство и тешка убиства, трговина људима, породично насиље, кривична дјела у вези са неовлаштеном производњом и прометом опојних дрога, кривична дјела из мржње, кривична дјела против државе и друштвеног уређења,

    2)    парнични предмети: дискриминација, заштита животне средине, ауторска права, заштита интелектуалне и индустријске својине, родна равноправност, заштита потрошача, стечај, приватизација, колективни спорови, привредни спорови са иностраним елементом, спорови о државној имовини,

    3)    други предмети у којима суд, односно поступајући судија или предсједник суда, на основу врсте и тежине кривичног дјела и предмета поступка, својства учесника у поступку (нпр. именовани/изабрани функционери у судској, извршној и законодавној власти, новинари, службена лица, јавна лица и сл.) и осталих оправданих интереса јавности (нпр. степен друштвене опасности, појавни облик криминалитета, заштићено добро, значај одлуке за ширу друштвену заједницу и сл.), утврди да су од јавног интереса.

     

    (9)  Одлуке од значаја за судску праксу у смислу овог правилника су: одлуке у којима је суд први пут заузео неки став (примјена нових закона, нови институти, одлуке у пилот предметима, одлуке о спорном правном питању и сл.), одлуке у којима је промијењен раније заузети став истог суда, укључујући и одлуке у којима је суд промијенио схватање због одлуке Европског суда за људска права или Уставног суда Босне и Херцеговине, одлуке које се односе на нове правне лијекове, одлуке у којима је суд директно примијенио Европску конвенцију за заштиту људских права и основних слобода, или користио судску праксу Европског суда за људска права или другог међународног трибунала, одлуке у којима је суд примијенио међународни уговор (нпр. Бечка конвенција), одлуке у којима се суд позвао на став панела за уједначавање судске праксе, одлуке у којима је дозвољена ванредна ревизија.


    (10)     Уређивачко тијело суда чине секретар суда као главни уредник, службеник за односе с јавношћу као уредник wеб садржаја и службеник информационо комуникационих технологија (ИКТ) као wеб администартор, а по потреби и поступајуће судије и остали запослени које одреди предсједница суда, а који ће помагати уређивачком тијелу у креирању садржаја за јавно објављивање.


    а)      Уређивачко тијело је одговорно за одржавање, ажурирање садржаја и визуелни изглед wеб странице суда.


    б)      Уређивачко тијело је задужено за провјеру, обраду и објављивање достављеног садржаја на службеној wеб страници суда.


    ц)      Уређивачко тијело ће свој рад ускладити према раније донијетим правилницима, упутствима и смјерницама ВСТС-а БиХ везано за уређивање и објављивање судских одлука и других аката на wеб страницама судова у Босни и Херцеговини.


    д)      Обавезује се сво судско особље, укључујући и носиоце правосудних функција да пруже сву потребну помоћ уређивачком тијелу у процесу анонимизације и објаве садржаја дефинисаних у Смјерницама за објављивање судских и тужилачких одлука, аката и информација о предметима.

    Основни принципи

    Члан 2.

    (1)  Основни принципи код објављивања судских одлука, аката и информација о предметима су: јавност, заштита личних података, тачност и благовременост, јасност и разумљивост, континуитет, трајање објаве и унификација објава и једноставност приступа.

     

    (2)  Јавност подразумијева да судске одлуке, акати и информације о предметима овог суда представљају јавно добро и да требају бити јавно доступни и редовно ажурирани.

     

    (3)  Заштита личних података подразумијева да ће се лични подаци обрађивати у складу са законима предузимањем прописаних мјера заштите, да се право на приватност може се ограничити у предметима од јавног интереса у складу са законима у Босни и Херцеговини, да лични подаци могу бити објављени и уз изричиту писмену сагласност физичког лица, које је претходно поучено од стране овлаштеног службеника суда о посљедицама давања такве сагласности и да појединац чији се лични подаци обрађују и доступни су јавности, има право да под одређеним условима исходи брисање тих података у по основу права на заборав (рехабилитација, брисање судске осуде и др.).

     

    (4)  Тачност и благовременост подразумијевају да свако објављивање садржаја предвиђених овим правилником треба садржавати тачне и благовремене информације уз то да ће овај суд приликом обраде захтјева физичких лица за измјену или брисање објављених података, односно исправку нетачних и допуну непотпуних података хитно поступати.

     

    (5)     Јасност и разумљивост подразумијевају да се приликом објављивања садржаја води рачуна да тај садржај буде објављен на начин који је јасан и разумљив јавности и медијима

     

    (6) Континуитет објављивања садржаја подразумијева да ће суд јавности редовно пружати информације о току поступка у предметима од јавног интереса до њиховог правоснажног окончања.

     

    (7)    Трајање објаве подразумијева да ће сви садржаји који се објављују на специјализираним wеб сервисима и путем других информационих канала за комуницирање бити доступни јавности и медијима док се не оствари сврха њиховог објављивања, при том водећи рачуна о праву на заборав. Трајање објаве треба бити ограничено до годину дана, осим ако сврха објављивања не захтијева дужи временски рок, са примјереним степеном анонимизације.

    (8)   Унификација објава и једноставност приступа подразумијевају да ће суд уједначити мјесто и начин објаве садржаја предвиђених овим правилником како би садржај био лако доступан и прегледан, док ће сам садржај објаве бити анонимизован на исти или сличан начин ради једноставне читљивости и разумијевања таквих садржаја и у анонимизованој форми.

     

    Начин и поступак објављивања

    Члан 3.

     

    (1)     Судија који поступа у одређеном предмету даће наредбу дактилограф- асистенту да правоснажну одлуку из тог предмета, који је од јавног интереса или за који сматра је од јавног интереса, дактилограф-асистент анонимизује и тако анонимизовану одлуку путем електронске поште достави секретару суда, односно службенику за информисање, ради објаве.

     

    (2)   Судија ће приликом писања одлука и аката, личне податке наводити само у неопходној мјери и истим редослиједом (нпр. име и презиме током цијелог текста, користити изразе оптужени, тужени, тужилац), имајући у виду да исте могу бити објављене. Уколико у одлуци, приликом писања, лични подаци нису наведени истим редослиједом или је име и презиме наведено обрнуто, дактилограф-асистент ће приликом анонимизације увијек прво писати иницијале имена, па презимена током цијелог текста (ако у одлуци стоји нпр. Лазаревић Марко у анонимизованој одлуци писаће М.Л.) да би анонимизована одлука била разумљива јавности.

     

    (3)    Секретар суда је дужан да изврши контролу да ли је правоснажна судска одлука анонимизована у складу са Упутством за анонимизацију Високог судског и тужилачког савјета Босне и Херцеговине, након чега ће ту одлуку доставити службенику информационо комуникационих технологија (ИКТ), односно информатичару овог суда на јавну објаву.

     

    (4)     Судија који поступа у одређеном предмету даће наредбу дактилографу- асистенту да информацију из тог предмета, која је од јавног интереса или за коју сматра да је од јавног интереса, достави секретару суда на основу које ће секретар суда, односно службенику за информисање, да сачини саопштење за јавност. Судија је дужан да редовно пружа информације о току поступка (одређивање и укидање притвора или мјере, издавање наредбе за расписивање потјернице, потврђивање/непотврђивање оптужнице, објава пресуде и друге информације битне за јавност) у предметима од јавног интереса у којима поступа до њиховог правоснажног окончања, ради благовременог и тачног информисања јавности о раду на таквим предметима.

     

    (5)   Сагласност за обраду личних података физичких лица, службеник писарнице или дактилограф-асистент сам или по наредби поступајућег судије у предметима од јавног интереса прибавиће на Обрасцу сагласности за обраду података (Образац 1) који ће се предочити свим учесницима по могућности приликом првог контакта са судом, а најкасније до окончања првостепеног поступка и које податке ће након тога, унијети у ЦМС и доставити на одређени предмет, а секретару суда, односно службенику за информисање копију тог обрасца приликом доставе одређеног садржаја на објаву.

     (6)    Информације о предметима, акате и правоснажне судске одлуке овог суда објављиваће јавно на интернет (wеб) страници овог суда ИКТ службеник, односно информатичар овог суда.

    Објављивање судских одлука

    Члан 4.

    (1)    Објава правоснажних судских одлука вршиће се уз поштовање основних принципа заштите личних података, тачности и благовремености информације, јасности и разумљивости информације, континуитета, уз ограничено трајање, на прегледан и једноставан начин, које се односе на одлуке од јавног интереса, одлуке од значаја за судску праксу, одлуке у којима постоји законска обавеза објављивања, одлуке за које је исказано интересовање професионалне, академске заједнице, медија и јавности и друге одлуке које по оцјени суда имају приоритет у објављивању.

     

    (2)    Правоснажне судске одлуке објављиваће се у посебној секцији интернет странице овог суда у модулу под називом - судска пракса. Приликом објављивања судских одлука, а ради њихове прегледности потребно их је разврстати по областима и правним терминима. Минимум података које се приликом објављивања морају обезбиједити су назив кривичног дјела, број предмета и кратки опис правног института, односно подобласт, врста и предмет спора, број предмета и кратки опис правног института.

     

    (3)      Правоснажне одлуке које овај суд објави на својој интернет страни истовремено доставља Високом судском и тужилачком савјету Босне и Херцеговине у ворд формату уз пратећи образац и у анонимизованој форми ради њихове трајне похране у централној Бази судских одлука.

    Објављивање информација о предметима

    Члан 5.

    (1)    Суд ће информације о предметима у току, укључујући и информације о неправоснажним одлукама објављивати у форми саопштења за јавност.

     

    (2)       Приликом креирања саопштења за штампу о неком предмету или комуницирања информације о неком акту према медијима/јавности, неопходно је одговорити на питања: шта се десило, шта је предузето и шта ће се предузети, а уколико на неко од ових питања није могуће одговорити због законских ограничења, потребно је за то навести разлоге.

     

    (3)   Саопштења за јавност се објављује у категорији под називом - односи са јавношћу, поткатегорија - вијести, секција - саопштења за јавност, док се у секцији - актуелности, искључиво, објављују информације о редовним активностима суда и опште информације.

     

    (4)  У предметима од јавног интереса, изузетно, уз саопштење за јавност којим се даје информација о неправоснажним одлукама, може се објавити и изрека одлуке у пдф формату.

     

    (5)  Путем саопштења за јавност могу се објавити информације и о правоснажним судским одлукама, с тим да ће интегрални текст правоснажне одлуке јавности бити доступан путем линка који ће упућивати на категорију - судске одлуке.

    Објављивање распореда суђења

    Члан 6.

    (1)     Информације о суђењима, односно распоред суђења објављиваће се у поткатегорији - распоред суђења, а поткатегорија - распоред суђења биће објављена у категорији - огласна плоча и доступна на насловној у горњем десном углу интернет странице овог суда.

    (2)     Распоред суђења садржи: назив странке, број предмета, сатницу, врсту спора/назив кривичног дјела, име поступајућег судије и фазу поступка.

     

    (3)   Распоред суђења мора бити редовно ажурирана на начин да информације о суђењима у предметима од јавног интереса буду доступне јавности најмање 48 сати прије заказаног рочишта.

    Објављивање аката суда

    Члан 7.

    Општи акти, а по потреби и појединачни акти, које овај суд доноси у циљу руковођења судом и организације суда, објављују се на интернет страници овог суда у категорији под називом - рад суда, поткатегорија - организација суда, секција - акти суда.

    Објављивање на другим информационим каналима

    Члан 8. 

    Правила објављивања детаљно прецизирана овим правилником примјењују се и за објављивање путем других информационих канала.

    Престанак важења ранијих прописа

    Члан 9.

    Ступањем на снагу овог правилника престају да важе Одлука о формирању wеб уредништва у Основном суду у Сокоцу и пословник о његовом раду број: 089-0-СУ-11-000159 од 14.02.2011.године и Упутство о процедури вршења обраде судских аката на интернету број: 089-0-СУ-14-001951 од 15.12.2014. године.

    Ступање на снагу

    Члан 10.

    Овај правилник ступа на снагу осмог дана од дана објављивања на огласној табли и интернет страници суда.

    ПРЕДСЈЕДНИЦА СУДА

    Бранка Маловић

    Приказана вијест је на:
    16 ПРЕГЛЕДА
    Копирано
    Повратак на врх

    Правилник о раду wеб уредништва, објављивању судских одлука, аката и информација о предметима

    24.06.2024.

    БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

    РЕПУБЛИКА СРПСКА

    ОСНОВНИ СУД У СОКОЦУ

    Број: 089-0-Су-24-000 956

    Соколац, 21.06. 2024. године

     

    На основу одредби члана 9. и 48. став 2. Закон о судовима Републике Српске („Службени гласник Републике Српске“, број: 37/12, 44/15 и 100/17), члана 8. тачка и) и чланова 120. и 121. Правилника о унутрашњем судском пословању („Службени гласник Републике Српске”, број: 09/14, 39/16, 71/17, 67/18 и 6/19), а у складу са Смјерницама Високог судског и тужилачког савјета Босне и Херцеговине за објављивање судских и тужилачких одлука, аката и информација о предметима, број: 07-02-3-1279-3/2024 од 21.03.2024. године, предсједница суда, дана 21. 06. 2024. године, донијела је сљедећи

     П Р А В И Л Н И К

    о раду wеб уредништва, објављивању судских одлука, аката и информација о предметима у Основном суду у Сокоцу

    Предмети и појмови

    Члан 1.

    (1)     Правилником о раду wеб уредништва, објављивању судских одлука, аката и информација о предметима (у даљем тексту: Правилник) уређују се поступак и начин рада wеб уредништва, те објављивања судских одлука, аката и информација о предметима у Основном суду у Сокоцу даљем тексту: Суд).

     

    (2)  Изрази који су у овом документу и прилозима дати у једном граматичком роду без дискриминације се односе и на мушкарце и на жене.

     

    (3)    Проактивна транспарентност подразумијева активно настојање суда да информације у вези са својим радом и поступањем у конкретним предметима, а које су од интереса за различите циљне групе, буду благовремено идентификоване и адекватно објављене без икаквог претходног захтјева за приступ информацијама.


    (4)  Реактивна транспарентност подразумијева поступање суда по захтјевима за приступ информацијама, као и поступања по различитим упитима који долазе из медија и од других заинтересованих лица.

     

    (5) Специјализовани wеб сервиси - wеб сервиси на којима се објављују садржаји предвиђени овим правилником и то: службена wеб страница суда, централна База судских одлука Босне и Херцеговине, Портал судске праксе Босне и Херцеговине и Мапа судских предмета од јавног интереса.

     

    (6)  Анонимизација је поступак обраде личних података са циљем да се заштити идентитет особе на коју се подаци односе и врши се у складу са Упутством за анонимизацију Високог судског и тужилачког савјета Босне и Херцеговине.


    (7)     Лични подаци су подаци потребни за идентификацију физичког лица дефинисани Законом о заштити личних података Босне и Херцеговине.

    (8)  Предмети од јавног интереса у смислу овог правилника су:


    1)      кривични предмети: кривична дјела против човјечности и вриједности заштићених међународним правом, коруптивна кривична дјела дефинисана листом коруптивних кривичних дјела Високог судског и тужилачког савјета Босне и Херцеговине, организовани криминал, тероризам, прање новца, кривична дјела у вези са утајом пореза, убиство и тешка убиства, трговина људима, породично насиље, кривична дјела у вези са неовлаштеном производњом и прометом опојних дрога, кривична дјела из мржње, кривична дјела против државе и друштвеног уређења,

    2)    парнични предмети: дискриминација, заштита животне средине, ауторска права, заштита интелектуалне и индустријске својине, родна равноправност, заштита потрошача, стечај, приватизација, колективни спорови, привредни спорови са иностраним елементом, спорови о државној имовини,

    3)    други предмети у којима суд, односно поступајући судија или предсједник суда, на основу врсте и тежине кривичног дјела и предмета поступка, својства учесника у поступку (нпр. именовани/изабрани функционери у судској, извршној и законодавној власти, новинари, службена лица, јавна лица и сл.) и осталих оправданих интереса јавности (нпр. степен друштвене опасности, појавни облик криминалитета, заштићено добро, значај одлуке за ширу друштвену заједницу и сл.), утврди да су од јавног интереса.

     

    (9)  Одлуке од значаја за судску праксу у смислу овог правилника су: одлуке у којима је суд први пут заузео неки став (примјена нових закона, нови институти, одлуке у пилот предметима, одлуке о спорном правном питању и сл.), одлуке у којима је промијењен раније заузети став истог суда, укључујући и одлуке у којима је суд промијенио схватање због одлуке Европског суда за људска права или Уставног суда Босне и Херцеговине, одлуке које се односе на нове правне лијекове, одлуке у којима је суд директно примијенио Европску конвенцију за заштиту људских права и основних слобода, или користио судску праксу Европског суда за људска права или другог међународног трибунала, одлуке у којима је суд примијенио међународни уговор (нпр. Бечка конвенција), одлуке у којима се суд позвао на став панела за уједначавање судске праксе, одлуке у којима је дозвољена ванредна ревизија.


    (10)     Уређивачко тијело суда чине секретар суда као главни уредник, службеник за односе с јавношћу као уредник wеб садржаја и службеник информационо комуникационих технологија (ИКТ) као wеб администартор, а по потреби и поступајуће судије и остали запослени које одреди предсједница суда, а који ће помагати уређивачком тијелу у креирању садржаја за јавно објављивање.


    а)      Уређивачко тијело је одговорно за одржавање, ажурирање садржаја и визуелни изглед wеб странице суда.


    б)      Уређивачко тијело је задужено за провјеру, обраду и објављивање достављеног садржаја на службеној wеб страници суда.


    ц)      Уређивачко тијело ће свој рад ускладити према раније донијетим правилницима, упутствима и смјерницама ВСТС-а БиХ везано за уређивање и објављивање судских одлука и других аката на wеб страницама судова у Босни и Херцеговини.


    д)      Обавезује се сво судско особље, укључујући и носиоце правосудних функција да пруже сву потребну помоћ уређивачком тијелу у процесу анонимизације и објаве садржаја дефинисаних у Смјерницама за објављивање судских и тужилачких одлука, аката и информација о предметима.

    Основни принципи

    Члан 2.

    (1)  Основни принципи код објављивања судских одлука, аката и информација о предметима су: јавност, заштита личних података, тачност и благовременост, јасност и разумљивост, континуитет, трајање објаве и унификација објава и једноставност приступа.

     

    (2)  Јавност подразумијева да судске одлуке, акати и информације о предметима овог суда представљају јавно добро и да требају бити јавно доступни и редовно ажурирани.

     

    (3)  Заштита личних података подразумијева да ће се лични подаци обрађивати у складу са законима предузимањем прописаних мјера заштите, да се право на приватност може се ограничити у предметима од јавног интереса у складу са законима у Босни и Херцеговини, да лични подаци могу бити објављени и уз изричиту писмену сагласност физичког лица, које је претходно поучено од стране овлаштеног службеника суда о посљедицама давања такве сагласности и да појединац чији се лични подаци обрађују и доступни су јавности, има право да под одређеним условима исходи брисање тих података у по основу права на заборав (рехабилитација, брисање судске осуде и др.).

     

    (4)  Тачност и благовременост подразумијевају да свако објављивање садржаја предвиђених овим правилником треба садржавати тачне и благовремене информације уз то да ће овај суд приликом обраде захтјева физичких лица за измјену или брисање објављених података, односно исправку нетачних и допуну непотпуних података хитно поступати.

     

    (5)     Јасност и разумљивост подразумијевају да се приликом објављивања садржаја води рачуна да тај садржај буде објављен на начин који је јасан и разумљив јавности и медијима

     

    (6) Континуитет објављивања садржаја подразумијева да ће суд јавности редовно пружати информације о току поступка у предметима од јавног интереса до њиховог правоснажног окончања.

     

    (7)    Трајање објаве подразумијева да ће сви садржаји који се објављују на специјализираним wеб сервисима и путем других информационих канала за комуницирање бити доступни јавности и медијима док се не оствари сврха њиховог објављивања, при том водећи рачуна о праву на заборав. Трајање објаве треба бити ограничено до годину дана, осим ако сврха објављивања не захтијева дужи временски рок, са примјереним степеном анонимизације.

    (8)   Унификација објава и једноставност приступа подразумијевају да ће суд уједначити мјесто и начин објаве садржаја предвиђених овим правилником како би садржај био лако доступан и прегледан, док ће сам садржај објаве бити анонимизован на исти или сличан начин ради једноставне читљивости и разумијевања таквих садржаја и у анонимизованој форми.

     

    Начин и поступак објављивања

    Члан 3.

     

    (1)     Судија који поступа у одређеном предмету даће наредбу дактилограф- асистенту да правоснажну одлуку из тог предмета, који је од јавног интереса или за који сматра је од јавног интереса, дактилограф-асистент анонимизује и тако анонимизовану одлуку путем електронске поште достави секретару суда, односно службенику за информисање, ради објаве.

     

    (2)   Судија ће приликом писања одлука и аката, личне податке наводити само у неопходној мјери и истим редослиједом (нпр. име и презиме током цијелог текста, користити изразе оптужени, тужени, тужилац), имајући у виду да исте могу бити објављене. Уколико у одлуци, приликом писања, лични подаци нису наведени истим редослиједом или је име и презиме наведено обрнуто, дактилограф-асистент ће приликом анонимизације увијек прво писати иницијале имена, па презимена током цијелог текста (ако у одлуци стоји нпр. Лазаревић Марко у анонимизованој одлуци писаће М.Л.) да би анонимизована одлука била разумљива јавности.

     

    (3)    Секретар суда је дужан да изврши контролу да ли је правоснажна судска одлука анонимизована у складу са Упутством за анонимизацију Високог судског и тужилачког савјета Босне и Херцеговине, након чега ће ту одлуку доставити службенику информационо комуникационих технологија (ИКТ), односно информатичару овог суда на јавну објаву.

     

    (4)     Судија који поступа у одређеном предмету даће наредбу дактилографу- асистенту да информацију из тог предмета, која је од јавног интереса или за коју сматра да је од јавног интереса, достави секретару суда на основу које ће секретар суда, односно службенику за информисање, да сачини саопштење за јавност. Судија је дужан да редовно пружа информације о току поступка (одређивање и укидање притвора или мјере, издавање наредбе за расписивање потјернице, потврђивање/непотврђивање оптужнице, објава пресуде и друге информације битне за јавност) у предметима од јавног интереса у којима поступа до њиховог правоснажног окончања, ради благовременог и тачног информисања јавности о раду на таквим предметима.

     

    (5)   Сагласност за обраду личних података физичких лица, службеник писарнице или дактилограф-асистент сам или по наредби поступајућег судије у предметима од јавног интереса прибавиће на Обрасцу сагласности за обраду података (Образац 1) који ће се предочити свим учесницима по могућности приликом првог контакта са судом, а најкасније до окончања првостепеног поступка и које податке ће након тога, унијети у ЦМС и доставити на одређени предмет, а секретару суда, односно службенику за информисање копију тог обрасца приликом доставе одређеног садржаја на објаву.

     (6)    Информације о предметима, акате и правоснажне судске одлуке овог суда објављиваће јавно на интернет (wеб) страници овог суда ИКТ службеник, односно информатичар овог суда.

    Објављивање судских одлука

    Члан 4.

    (1)    Објава правоснажних судских одлука вршиће се уз поштовање основних принципа заштите личних података, тачности и благовремености информације, јасности и разумљивости информације, континуитета, уз ограничено трајање, на прегледан и једноставан начин, које се односе на одлуке од јавног интереса, одлуке од значаја за судску праксу, одлуке у којима постоји законска обавеза објављивања, одлуке за које је исказано интересовање професионалне, академске заједнице, медија и јавности и друге одлуке које по оцјени суда имају приоритет у објављивању.

     

    (2)    Правоснажне судске одлуке објављиваће се у посебној секцији интернет странице овог суда у модулу под називом - судска пракса. Приликом објављивања судских одлука, а ради њихове прегледности потребно их је разврстати по областима и правним терминима. Минимум података које се приликом објављивања морају обезбиједити су назив кривичног дјела, број предмета и кратки опис правног института, односно подобласт, врста и предмет спора, број предмета и кратки опис правног института.

     

    (3)      Правоснажне одлуке које овај суд објави на својој интернет страни истовремено доставља Високом судском и тужилачком савјету Босне и Херцеговине у ворд формату уз пратећи образац и у анонимизованој форми ради њихове трајне похране у централној Бази судских одлука.

    Објављивање информација о предметима

    Члан 5.

    (1)    Суд ће информације о предметима у току, укључујући и информације о неправоснажним одлукама објављивати у форми саопштења за јавност.

     

    (2)       Приликом креирања саопштења за штампу о неком предмету или комуницирања информације о неком акту према медијима/јавности, неопходно је одговорити на питања: шта се десило, шта је предузето и шта ће се предузети, а уколико на неко од ових питања није могуће одговорити због законских ограничења, потребно је за то навести разлоге.

     

    (3)   Саопштења за јавност се објављује у категорији под називом - односи са јавношћу, поткатегорија - вијести, секција - саопштења за јавност, док се у секцији - актуелности, искључиво, објављују информације о редовним активностима суда и опште информације.

     

    (4)  У предметима од јавног интереса, изузетно, уз саопштење за јавност којим се даје информација о неправоснажним одлукама, може се објавити и изрека одлуке у пдф формату.

     

    (5)  Путем саопштења за јавност могу се објавити информације и о правоснажним судским одлукама, с тим да ће интегрални текст правоснажне одлуке јавности бити доступан путем линка који ће упућивати на категорију - судске одлуке.

    Објављивање распореда суђења

    Члан 6.

    (1)     Информације о суђењима, односно распоред суђења објављиваће се у поткатегорији - распоред суђења, а поткатегорија - распоред суђења биће објављена у категорији - огласна плоча и доступна на насловној у горњем десном углу интернет странице овог суда.

    (2)     Распоред суђења садржи: назив странке, број предмета, сатницу, врсту спора/назив кривичног дјела, име поступајућег судије и фазу поступка.

     

    (3)   Распоред суђења мора бити редовно ажурирана на начин да информације о суђењима у предметима од јавног интереса буду доступне јавности најмање 48 сати прије заказаног рочишта.

    Објављивање аката суда

    Члан 7.

    Општи акти, а по потреби и појединачни акти, које овај суд доноси у циљу руковођења судом и организације суда, објављују се на интернет страници овог суда у категорији под називом - рад суда, поткатегорија - организација суда, секција - акти суда.

    Објављивање на другим информационим каналима

    Члан 8. 

    Правила објављивања детаљно прецизирана овим правилником примјењују се и за објављивање путем других информационих канала.

    Престанак важења ранијих прописа

    Члан 9.

    Ступањем на снагу овог правилника престају да важе Одлука о формирању wеб уредништва у Основном суду у Сокоцу и пословник о његовом раду број: 089-0-СУ-11-000159 од 14.02.2011.године и Упутство о процедури вршења обраде судских аката на интернету број: 089-0-СУ-14-001951 од 15.12.2014. године.

    Ступање на снагу

    Члан 10.

    Овај правилник ступа на снагу осмог дана од дана објављивања на огласној табли и интернет страници суда.

    ПРЕДСЈЕДНИЦА СУДА

    Бранка Маловић